Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

1e weertraining: koud en veel zon

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 08-04-2013 14:48

De eerste weertraining van het seizoen is uitstekend verlopen, maar het was wel afzien. Met een watertemperatuur van slechts 2,8°C(!) was het erg koud, maar gelukkig scheen de zon wel. Dat compenseerde de kou enigszins.

Vrijdagochtend 5 april arriveerden de vierOnderweg naar Urk deelnemers Aart, Tobias, Klaas en Ed in Lemmer en we gingen van start met (warme!) koffie en "oranjekoeke" in de kajuit. Ook Suzanne, redacteur van de Leeuwarder Courant, was aanwezig. Ze wilde wel eens weten hoe zo'n weertraining in zijn werk gaat met als doel een artikel te schrijven voor de weekendbijlage van de krant. Na de koffie gingen we aan de slag met de weerkaarten en in de loop van de ochtend werd de eerste weersverwachting opgesteld. Het bleek dat de wind aanvankelijk in de noordoosthoek zou blijven, zaterdag meer noordelijk zou worden en zondag zou er vrijwel geen wind zijn door een hogedrukgebied. Na enige discussie werd besloten Urk als eerste bestemming te kiezen.

Op weg naar Urk stond er een stevige wind, noordoost, windkracht 5. De genaker werd gehesen en al snel zaten we boven de 7 knopen. Na enige tijd moest’ie weer naar beneden omdat de koers te veel voor de wind was. In Urk was het niet moeilijk een plekje te vinden, want de meeste zeilboten stonden nog op de kant.

Zaterdagochtend begon de dag koud metAan de slag met actuele weerkaarten overtrekkende stratusvelden. In de loop van de ochtend klaarde het op. In de kajuit werden de weerkaarten uitgeplozen en de verwachting was dat we met een noordelijke wind Enkhuizen wel konden bezeilen. Opnieuw was voor zondag de conclusie: vrijwel geen wind. Na de lunch zijn we richting Enkhuizen vertrokken. Het bleek dat de wind toch wat meer noordnoordwest was. Na een slag naar het noordoosten was Enkhuizen bezeild en rond half zes arriveerden we in de Buitenhaven.

Zondagochtend werd er eerst ontbeten metIn de Buitenhaven van Enkhuizen gebakken eieren met spek en warme croissants uit de havenwinkel. Daarna weer aan de slag met een verse set Bracknell-weerkaarten. Deze keer kwamen ook de fronten aan de orde en al snel bleek dat dinsdag en woensdag enkele occlusies vanuit het zuiden de koude lucht zouden gaan verdrijven. Om 1300 uur vertrokken we richting Lemmer. Inmiddels was zon tevoorschijn gekomen en schipper Ted demonstreerde nog even hoe je op een loeflijn van lagerwal weg kunt varen. EerstBroodjes in de zon konden we zeilen, maar halverwege het IJsselmeer moest de motor aan omdat de wind helemaal wegviel. De naderende fronten waren al zichtbaar door vliegtuigstrepen en cirrusbewolking aan de zuidelijke hemel. Boven het IJsselmeer had de zon vrij spel, maar rondom waren cumuluswolken boven land te zien. Een kenmerkend verschijnsel voor het vroege voorjaar.

In Lemmer aangekomen hebben we nog even nagepraat en kregen we van één van de deelnemers zelfs een fles wijn aangeboden. Nadat iedereen naar huis was vertrokken hebben we de boot opgeruimd en schoongemaakt. Bij het wegrijden was een halo (kring om de zon) te zien en dat was een toepasselijk slot van een prima eerste weertraining van het seizoen.

2 Reacties

Tobias zei op 09-04-2013 12:26
Hoewel ik al het nodige wist van weerkaarten toch weer veel bijgeleerd in deze drie dagen. Dat kon natuurlijk ook niet anders, want de lessen worden gegeven door Gerrit Hiemstra zelf. Ook voor mensen die beter willen leren varen en manoeuvreren met een grote zeilboot is deze training zeker een aanrader. Ook op dat vlak heb ik veel opgestoken!
Aart zei op 17-04-2013 00:18
Na een paar misrekeningen met het weer is mij duidelijk gemaakt dat het maken van een enigszins betrouwbare verwachting van het weer onderweg een broodnodige vaardigheid is voor een schipper. Ik heb veel opgestoken en een praktische aanpak geleerd van Gerrit. En een buitenkans om op de Swan 47 Mandate te zeilen met prettig gezelschap. Een aanrader!
Ed zei op 05-05-2013 21:02
Zeilers hebben van nature iets met het weer. Het was dus een unieke kans om met Gerrit Hiemstra en enkele andere liefhebbers in een fantastisch jacht met een stevige wind op het IJsselmeer te zeilen! In de ochtend weertraining, s'middags zeilen, en aan het einde van de dag een oud Zuiderzee stadje binnenvaren (Urk, Enkhuizen). Ik heb veel geleerd en veel genoten!

Commentaar toevoegen