Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Geslaagde weertraining, wel koud

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 16-04-2012 20:07

Vrijdag 13 (!) april ging de eerste weertraining Theorievan dit seizoen van start. Rond half 10 arriveerden de deelnemers in Jachthaven De Punt in Lemmer. Na het kennismaken gingen we van start met het eerste cursusdeel. Rond 1300 uur lunch en daarna begonnen we met de voorbereiding om te gaan zeilen. Schipper Michiel gaf uitleg over de boot en rond 1400 uur gooiden we de trossen los. In Stavoren was het niet moeilijk een plekje te vinden, want in de ouden haven lagen slechts twee andere boten.

Zaterdag begon zonnig en er waren zowel Cumulus en cirrus boven Stavorencumuluswolken te zien, maar ook cirrus waar een deel van de halo te zien was. Tijdens het tweede deel van de cursus bleek dat de wind 's middags zou aantrekken naar zo'n 13 knopen uit het noordwesten en later naar noordnoordoost zou draaien. Voor zondag was de verwachting dat er een vrij krachtig tot krachtige noordenwind zou komen te staan. Medemblik leek daarom een geschikte bestemming. Na een rustig tochtje kwamen we rond 1700 uur aan in de gezellige Westerhaven.

Zondagochtend bleek al snel dat het heel ander Lekker sturenweer was: af en toe regen uit een overtrekkende occlusie en veel meer wind dan de voorgaande dagen. Tijdens het theoriedeel in de ochtend berekenden de cursisten dat er 20-22 knopen wind uit het noorden zou komen. Om 1300 uur verlieten we met opklaringen de Westerhaven en in het kanaal naar het IJsselmeer werd dan ook het tweede rif in het grootzeil gestoken. Dat was geen overbodige luxe, want de windmeter piekte regelmatig 24 à 25 knopen in windstoten. Een pittige tocht, maar de 37 jaar oude Mandate gaf geen krimp. Zoals gepland bereikten we omWeer terug in Lemmer 1600 uur de Lemster baai en om 1700 uur lagen we weer aan de kade.

Het was een bijzonder geslaagde weertraining. De deelnemers hebben geleerd zelf met weerkaarten een weersverwachting te maken en de verwachtingen klopten als een bus. Het weer was alleszins acceptabel, maar het was wel koud. De sfeer was uitstekend en schipper Michiel heeft heel veel vragen over zeiltechniek kunnen beantwoorden. Kortom: een prima seizoensstart!

3 Reacties

Piet Hein de Groot zei op 17-04-2012 21:48
Zonder dollen, nu weet ik wat ik kan verwachten als ik van wal steek. Het weer is nu niet eng meer. Fijn weekeind gehad, prima schip, leergierige zeilers, inspirerende professionals. En prima weer natuurlijk!
Kees Bignell zei op 17-04-2012 23:19
Fantastisch weekend gehad en heel veel geleerd over het voorspellen van het weer.Uitstekend zeilweer met de snelle en mooie Swan van Gerrit Hiemstra.
Ook dank aan de schipper Michiel die uitstekende maaltijden aan boord verzorgde en ook nog veel van zijn zeilkennis met ons deelde.
Gerrit en Michiel het was een weekend om niet snel te vergeten en iedere zeiler aan te raden is.
Eddy Eijsink zei op 18-04-2012 00:24
Bijzonder weekend gehad.Als ik nu 's morgens opsta en naar buiten kijk vertelt de lucht (het weer) mij iets. Deed het daarvoor ook maar nu kan ik het (een beetje) verstaan.Zou ieder zeiler moeten doen, geeft je veel meer vertrouwen in wat je te verwachten hebt en daardoor meer verantwoord keuzes te kunnen maken. En het schip, de Mandate, heerlijk!Ondanks zijn 49 voet vond ik hem binnen wat krap, maar zeilen geweldig! Als laatste nog een compliment voor onze schipper Michiel, fijn mens, uitstekende schipper en als scheepskok niet te overtreffen. Zou ik Gerrit haast vergeten.Kennis van zaken, rustig, betrokken. Kortom, als 't effe kan.Doen!

Commentaar toevoegen