Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Gezellige weercursus 28 januari 2012

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 20-02-2012 10:58

Zaterdag 28 januari was een weercursus van Weather at sea in Willemstad. Er waren zo'n 25 deelnemers en in een gezellige en gemoedelijke sfeer is iedereen druk bezig geweest met de weerkaarten. De opzet van de cursus is om zelf aan de slag te gaan met weerkaarten. En dat is ook gebeurd, kijk maar eens op de foto's.

De weersituatie op 28 januari 2012In eerste instantie heeft iedereen geprobeerd isobaren te tekenen in een actuele weerkaart met luchtdruk- en windwaarnemingen. Zo krijg je gevoel voor het verband tussen wind en luchtdruk (de wet van Buys Ballot). Daarna kreeg iedereen een setje actuele weerkaarten. In drie stappen hebben we vervolgens een windverwachting gemaakt. Hiernaast staat de weerkaart van 28 januari.

Na de lunch kwamen de fronten aan de orde en ook hebben we gekeken naar lokale windverschijnselen en naar het gebruik van gribfiles. Na deze dag weten alle cursisten de basisprincipes van het gebruik van weerkaarten om een weersverwachting te maken. Eén dag is echter te weinig om het helemaal in de vingers te krijgen. Daarvoor moet je routine opbouwen. "Al doende leert men" is een gezegde dat hierop zeker van toepassing is.

Op de pagina weerkaarten op deze website staat een link waarmee de actuele weerkaarten eenvoudig zijn te downloaden. Een kwestie van uitprinten en er mee aan de slag!

0 Reacties

Commentaar toevoegen