Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Live koufrontpassage tijdens weertraining!

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 07-10-2014 21:53

Van vrijdat 3 t/m zondag 5 oktober 2014 hebben we een zeer geslaagde weertraining gehad vanuit Willemstad. We hebben mooi gezeild en er trok ook nog een koufront over! Theorie en praktijk kwamen mooi samen! Hieronder volgt een fotoverslag van deze weertraining.

1

Vrijdagochtend vroeg begon de dag nevelig in Jachthaven De Batterij in Willemstad (NB). De boot ligt er nog rustig bij, de cursisten zijn nog onderweg.

2

De weertraining ging van start met theorie. Daarvoor hebben we actuele weerkaarten nodig. Voor elke cursist wordt een setje weerkaarten uitgeprint.

3

Na de ochtend met theorie gingen we 's middags zeilen. Er was eerst nauwelijks wind, dus de motor aan. Later kwam er iets meer wind en konden we (net) zeilen. Met 3 à 4 knopen wind haalden we 3 knopen bootsnelheid.

4

Met zo weinig wind kan de gennaker er natuurlijk ook op. Schipper Ted van IJperen geeft uitleg op het voordek. Met een beetje afkruisen konden we de gennaker net vol houden.

5

In de buurt van Hellvoetsluis kwam de Gipsy van Tip Top Sailing ook nog even langszij. Ze waren op weg naar de sluis bij Stellendam om een zeezeiltocht naar Scheveningen te maken (en weer terug natuurlijk).

6

In de Heliushaven van Hellevoetsluis was het een prachtige avond. Hier zitten we allemaal in de kuip om nog even na te praten. In de warme lucht met weinig wind was het heel goed uit te houden.

7

Het was een mooie avond en de boot ligt er prachtig bij aan de passantensteiger. Speciaal voor de foto werd een stootwil nog even binnenboord gehaald. Het oog wil ook wat ;-)

8

De volgende dag al vroeg weer op en met de theorie aan de slag. De voorgaande dag hadden we al gezien dat er 's avonds een front zou overtrekken. Dat zat er nog steeds aan te komen; de planning was dat het front om 20:00 uur zou overtrekken.

9

Na de theorie vertrokken we naar de sluis bij Stellendam. Het was nog altijd mooi weer en bij een wat aantrekkende wind was het plan om via het Slijkgat even de Noordzee op te gaan. Konden we ook het "sluisvaren" even oefenen.

10

Eenmaal in het slijkgat werd het naderende koufront al snel duidelijk. In de hoge bewolking konden we ook nog even een gedeeltelijke halo en een bijzon ontdekken. Dat hoort eigenlijk meer bij een warmtefront, maar niet exclusief klaarblijkelijk.

11

We nemen even een pauze om wat te eten en te drinken. Op de achtergrond is de hoge bewolking van de voorkant van het koufront te zien.

12

We waren mooi op tijd in de haven van Stellendam, rond 18:00 uur. De zon was toen al verdwenen. Vanuit het westen werd de bewolking steeds dikker.

13

Rond 19:00 uur kwam er vanuit het westen een hele donkere lucht opzetten. Uiteindelijk trok het koufront om 19:30 uur over met forse windstoten tot 28 knopen. De wind draaide in een kwartier tijd van ZZW naar NNW. Zelden zo'n duidelijke frontpassage live meegemaakt. Het was geweldig om de theorie op deze manier aan de praktijk te toetsen.

14

De volgende dag was het front voorbij en in de koude lucht ontstonden mooie platte cumuluswolken. Het was een stuk kouder, dus een extra jas aan en zelfs een enkele muts op. Opnieuw een geweldige zeildag.

15

Met de matige wind uit NNO konden we prachtig terug naar Willemstad zeilen. Het programma hadden we wat aangepast omdat de verwachting was dat de wind er 's middags wat uit zou gaan. Daarom eerst tot 11:00 uur theorie, daarna zeilen en vanaf 15:30 in de haven nog een uur theorie om het af te sluiten.

16

Zondag om 15:00 uur kwam de haven van Willemstad al weer in zicht. We kunnen terugkijken op een prachtige weertraining. Een gezellige club cursisten die nu allemaal zelf een weersverwachting kunnen opstellen met weerkaarten. Eem zeer geslaagd weekend met de frontpassage als bonus!


0 Reacties

Commentaar toevoegen