Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Topdag voor Hoogheemraadschap Delfland

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 13-06-2012 12:02

Een weercursus aan boord van twee klassieke Swans, dat was voor de peilbeheerders van Hoogheemraadschap van Delfland een bijzondere werkdag. Het weer is voor het waterbeheer een essentiële factor en de medewerkers van het Hoogheemraadschap proberen ieder jaar hun weerkennis bij te spijkeren. Dit jaar gebeurde dat op een wat minder gebruikelijke manier: aan boord van twee zeiljachten.

Op 23 mei 2012 om 09:00 uur stonden 13 nieuwsgierige waterbeheerders op de steiger in de Scheveningse jachthaven te kijken naar de Mandate (Swan 47, 1975) en de Ellinor (Swan 55, 1972). Schipper Cees van Nes van de Ellinor serveerde koffie in de kuip van de Ellinor en daarbij werd het programma van de dag besproken: 's ochtends weertheorie, 's middags zeilen.

Het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland ligt tegen de Noordzeekust aan. De overgang van zee naar land heeft een groot effect op de vorming van buien. Met behulp van een laptop met een daaraan een groot beeldscherm gekoppeld, werd duidelijk gemaakt hoe deze land-zee-overgang invloed heeft op het weer. Ook het effect van de tweede Maasvlakte en de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde is daarbij besproken.

Na een leerzame ochtend werd er tijdens de lunch nog even nagepraat en vervolgens werden de boten klaargemaakt voor vertrek. Na uitleg over de boten en het gebruik van reddingsvesten vertrokken we naar zee. Het was prachtig weer, de zon scheen en er stond een zwakke tot matige wind uit het noordwesten. Eenmaal op zee werd koers gezet naar de Zandmotor zodat we die van dichtbij konden bekijken. Rond half vijf waren we weer terug in de haven. Onder het genot van een drankje hebben we nog even nagepraat. Het was iedereen uitstekend bevallen, mede door het weer en de bijzondere schepen.

Hieronder staan enkele foto's van de dag. Meer informatie over een bedrijfsuitje aan boord van Mandate vindt u hier.

Welkom aan boord

Eerst weertheorie in de salon van de Ellinor

Aan boord van Mandate

Mandate

Lekker zeilen

Goeie zin

Het grootzeil strijken

Proosten op een geslaagde dag

0 Reacties

Commentaar toevoegen