Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Uitstekende tweede weertraining 18 apr

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 21-04-2012 21:41

De tweede 3-daagse weercursus aan boord van Met weerkaarten aan de slagMandate zit er op. Opnieuw was het behoorlijk koud, maar de deelnemers Kees, Berend en Pim gaven geen krimp en zorgen voor een uitstekende sfeer. Kees en Berend waren zelfs op eigen kiel vanuit Noordschans naar jachthaven De Punt in Lemmer te komen om over te stappen op Mandate.

Na de eerste uitleg over het weer woensdagochtend, zijn we 's middags tussen imposante buien door van Lemmer naar Medemblik gevaren. Ondanks het tweede rif inImposante buien het grootzeil en een kleine kotterfok op, zaten we snel op 7 knopen snelheid. De wind varieerde van 15 tot 33 knopen, uiteraard door de invloed van de buien. Later werd de genua 3 gedeeltelijk uitgerold en al snel waren we in Medemblik. Gezien de windverwachting voor de nacht zijn we in de beschutte Middenhaven gaan liggen.

Donderdagochtend werd er met verse weerkaarten een nieuwe weersverwachting gemaakt en net na het middaguur zijn we weer het water opgegaan. Het was erg rustig in de In de Middenhaven in Medemblikhaven en gezien het weer konden we zeilend van de kade wegvaren, iets wat niet vaak kan met een zeiljacht van ruim 14m en ruim 14 ton aan gewicht. Met een mooie zuidelijke wind zijn we in twee slagen naar Enkhuizen gevaren. Af en toe stond er ruim 8,5 knoop op het log. We konden doorzeilen tot voor de ingang van de Buitenhaven. Daar hebben we snel de zeilen gestreken en een plekje gezocht.

Vrijdagochtend hebben we na het ontbijt aandacht besteedt aan fronten, troggen enZeilend wegvaren andere fenomenen op de weerkaart. Opnieuw werd er op basis van een setje nieuwe weerkaarten een update van de weersverwachting gemaakt. Vrijdagmiddag moest worden weggevaren van lagerwal, maar met een loeflijn op een bolder op de steiger bleek dat verrassend gemakkelijk te gaan. Eenmaal op het IJsselmeer werd de gennaker gehesen die er lekker aan sleurde. Later moesten we meer voor de wind varen, zodat de gennaker er af moest en 'melkmeisje' de nieuwe zeilvoering werd.Enkhuizen

Rond 1700 uur knoopten we weer vast aan de kade in jachthaven De Punt. Het was opnieuw een zeer geslaagde weertraining. Tevreden deelnemers die aangaven dat ze veel geleerd hadden. Een prachtig resultaat, zodat schipper Michiel Scholtes en ondergetekende voldaan naar huis zijn gereden.Op de gennaker weer naar Lemmer

4 Reacties

Pim Tiddens zei op 27-04-2012 22:18
De praktische weertraining heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan en meer dan dat. De cursus was op zich een uitstekende aanvulling op de theoretische meteorologie cursussen die ik eerder heb gevolgd. Drie dagen bezig zijn met het weer onder hoede van Gerrit zorgt voor verdieping die je anders niet bereikt. De manier waarop Michiel de boot schippert was een aangename leerzame bonus van deze reis. Samen met de enthousiaste medecursisten zeilden we de boot op een bewustere manier dan in de vaak wat gemakzuchtiger privé omgeving. Ik heb genoten.
Berend Slot zei op 29-04-2012 00:33
Het in de praktijk werken met de weerkaarten en vervolgens het maken van een weersvoorspelling is bij deze opzet van weertraining zeer geslaagd. Hierbij heeft Gerrit de theorie, het "papier/rekenwerk" en de voorspelling op een duidelijke en prettige, doch ook strenge wijze weten over te brengen. Het zeilen op de Swan was onder leiding van schipper Michiel leerzaam en aangenaam. Vooral de rust die Michiel uitstraalde maakte dat het zeilen onder deze omstandigheden inderdaad een stuk bewuster werd gedaan.

Gerrit en Michiel, bedankt!
Kees Temme zei op 30-04-2012 13:12
Ik sluit mij geheel bij de vorige sprekers aan.
Mijn omgeving vraagt nu regelmatig of het vanmiddag gaat regenen dan wel hard waaien.
Jaap Stengs zei op 21-09-2012 17:18
Ik wil contact met Michiel Scholtes, gaarne zijn e-mailadres.

Jaap.

Commentaar toevoegen