Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Warme en koude lucht bij weertraining 9 mei

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 13-05-2012 12:22

De vierde weertraining van 9 tot en met Eerst theorie in de salon11 mei was uitermate gezellig. Het weer was ook interessant. We hebben behoorlijk veel regen gehad, maar niet op de momenten dat we aan het varen waren. Het meest opvallend was het grote verschil in luchtsoort. Woensdag 9 mei zaten we overduidelijk in vochtige subtropische lucht, donderdag ook nog, maar vrijdag was dat verdwenen en zaten we weer in koele lucht. We hebben heerlijk gezeild.

De weertraining ging woensdagochtend 9 mei van start met een flinke regenbui. Het water Michiel geeft uitleg over de bootstroomde over de kade de haven in. De ochtend hebben we (Silvia, Tietse, Jeroen en Harry) besteed aan het theoretische deel van de weertraining. Na de lunch zijn we 's middags gaan varen. Het was al vrij laat en er stond een windkracht 4 uit ZW. Gezien de verwachtingen voor de volgende dagen besloten we naar Urk te zeilen. Daar arriveerden we ongeveer 7 uur 's avonds. Schipper Michiel trakteerde ons aanlsuitend op een heerlijke "late supper".

In de nacht wakkerde de wind flink aan en Mooie avondlucht in de haven van Urkdonderdagochtend stond er een vrij krachtige zuidenwind. 's Ochtends regende het stevig zodate we de theorie konden doornemen met op de achtergrond kletterende regen, gierende wind en klapperende vallen. Koud was het niet, want we zaten nog overduidelijk aan de warme kant van het front. 's Middags zijn we richting Enkhuizen vertrokken met een iets naar ZW geruimde matige wind. Regelmatig tikten we 8 knopen aan. Het ging zo lekker dat we onderweg besloten door teOnderweg naar Medemblik varen naar Medemblik. Rond zes uur werden we verwelkomd door havenmeester Peter in de gezellige Westerhaven. Opnieuw wist Michiel een heerlijk diner in elkaar te draaien. 's Avonds hebben nog gekeken naar de voor en nadelen van gribfiles en de "pluim".

Vrijdagochtend werden we wakker met een heel ander weertype. In de nacht was een koufront gepasseerd en nu was het een stuk frisser. Voordeel was dat de zon er geregeld doorheen kwam. Natuurlijk kwam de weertheorie 's ochtends aan de orde, nu metIn de Westerhaven in Medemblik fronten, troggen, ruggen en andere verschijnselen die je op een weerkaart kunt tegenkomen. Na de theorie zijn we snel vertrokken om een beetje op tijd weer terug in Lemmer te zijn. Onderweg werden de boterhammen gesmeerd en opgegeten. De 5 Bft uit WZW zorgde voor een mooie vaart van 7,5 à 8 knopen met de zeilen in de melkmeisje-stand.

Terug in Lemmer hebben we nog even wat gedronken en nagepraat. Het was eenTerug naar Lemmer uitermate gezellige tocht. Af en toe moest er ingegrepen worden om nog wat tijd over te houden voor de weertheorie. We hebben veel "weer" meegemaakt en de deelnemers hebben geleerd hoe ze zelf een weersverwachtingen kunnen maken met de weerkaarten. Nu is het een kwestie van doen, want "al doende leert men".

2 Reacties

jeroen reijman zei op 14-05-2012 22:45
Het waren inderdaad 3 fijne dagen over weer en zeilen,er was genoeg weer om over te praten ik hen een hoop geleerd en ook het eea alweer vergeten maat ik ga snel wat boeken van de bieb lenen om gelijk weer bij te spijkeren.
Graag wil ik ook even een lans breken voor de fijne schipper Michiel Scholtes wat kan die man lekker koken,zeilen en schrijven,ik had in een ver verleden al eens een boek van zij hand gelezen en nu een nieuw zeer prettig boekje "uit het dagboek van een zeilinstructeur".
Een boek prettig voor zowel de opstapper als de schipper die van alles aan boord krijgt,een aanrader(via Ziltmagazine).
Rens Tap zei op 10-06-2012 21:25
Boekje ga ik zoeken, dank je!
Rens Tap (cursist 3e weertraining)

Commentaar toevoegen