Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Weercursus 16/3: "Praktisch en met diepgang"

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 17-03-2013 20:25

"Ik vond de cursus top! Praktisch met Weercursus 16 maart 2013 Lemmervoldoende diepgang, en ga er zeker mee aan de slag." Dat was de reactie van één van de deelnemers aan de weercursus van Weather at sea in Lemmer. Dat is ook precies de bedoeling van de weercursus: zelf met weerkaarten aan de slag en zelf een weersverwachting maken die past bij je (zeil)plannen.

In de kantine van Dörr Jachtbetimmering in Lemmer begonnen drie vrouwen en acht mannen 's ochtends na koffie en een stukje Friese "oranjekoeke" aan de weercursus. Bij het voorstelrondje bleek dat de deelnemers zeer verschillende zeilervaringen en doelen hadden, maar iedereen was erop gebrand eindelijk dat weer eens in de vingers te krijgen.

We gingen van start met het praktische weer: naar buiten om te kijken wat we konden waarnemen en zien. Dat was prima te doen, want we hadden een prachtig uitzicht over de Lemster baai richting het IJsselmeer. Daarna is iedereen aan de slag gegaan met een verse set actuele weerkaarten om de eerste stappen te zetten naar de eerste echte eigen weersverwachting.

Na de lunch zijn we weer even naar buiten Weerkaart 16 maart 2013gegaan om het weer te bekijken, de wind was behoorlijk aangewakkerd, de bewolking was toegenomen en er was een vage halo om de fletse zon te zien. Op de weerkaarten was later te zien dat dit te maken had met een naderende frontale zone. 's Middags heeft iedereen zijn/haar weersverwachting afgemaakt. Uiteraard werden de resultaten vergeleken met de KNMI-verwachting en die bleek goed overeen te komen met de eigen conclusies.

Samengevat: een zeer geslaagde weercursus met 11 enthousiaste deelnemers. Nu is het aan hen zelf om routine op te bouwen en regelmatig aan de slag te gaan met de weerkaarten.

1 Commentaar

Hans Bastiaan zei op 25-03-2013 19:28
Het was een leerzame leuke cursus. In de theoriecursus komt toch wel gewoon de praktijk aan de orde. Ook dat ons weerbericht behoorlijk in de buurt kwam van het 'echte' weerbericht van de KNMI, was toch wel een aangename verrassing. Ik had dat op voorhand niet gedacht.

Ik 'lees' nu toch een stuk gemakkelijker de bracknell kaartjes.

Commentaar toevoegen