Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

24 Uurs: licht weer, za mi kans op onweer!

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 25-08-2016 10:21

Iedereen staat in de startblokken, meerdere keren per dag worden de weerkaarten bekeken. Zo vergaat het veel deelnemers aan de 24 uurs zeilrace. Het is duidelijk dat het een 24 uurs wordt met weinig wind, maar aan het eind zit een verrassing: zaterdagmiddag is er kans op onweersbuien.

Lastige situatie

Het is een lastige weersituatie. Dat heeft te maken met het passeren van een front. Vrijdag komt er een zwak koufront door, het trekt van NW naar ZO. Dat front trekt in de avond en nacht het land op, stagneert daar en komt vervolgens zaterdag als warmtefront weer terug. Op de weerkaart geldig voor vrijdag 12.00 UTC is dat front op de Noordzee duidelijk te zien. Het gaat om het achterste koufront. Waar het precies gaat stagneren is moeilijk te zeggen. Achter het font trekt een front van de zuidelijke Noordzee naar Denemarken. Het gevolg is dat de wind in de loop van de avond en nacht gaat draaien naar het noordoosten en in de vroege ochtend naar het oosten. Zaterdagmiddag krimpt de wind weer wat naar het noordoosten. De wind is de hele periode zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. In de nacht valt de wind wat weg, 2 Bft, in de loop van zaterdagmiddag neemt de wind wat toe naar 4 Bft op het IJsselmeer.

Vrijdag niet heel warm

Dat levert het volgende weer op: vrijdag zal het niet warm zijn, max 24 graden in Medemblik, mogelijk wat wolkenvelden. In de middag mogelijk een bui, avond en nacht droog. Het is niet helemaal uitgesloten dat er op de Noordzee mist binnen drijft! In de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het af naar een graad of 17, er drijven wat wolkenvelden over, mogelijk wordt het nevelig.

Zaterdagmiddag kans op onweer

Zaterdag opnieuw niet heel warm, max 23 of 24 graden. Wolkenvelden. Aan het eind van de middag merkbaar vochtiger doordat het warmtefront weer terug komt.

's Middags kans op een onweersbui, dat kan al vanaf een uur of 12. Het venijn zit hem in de staart, want aan het eind van de middag wordt de kans op onweersbuien aanzienlijk groter. Dat kunnen ook zware onweersbuien zijn! O ja, en niet te vergeten, ook in de nacht van zaterdag op zondag en zondag is er kans op onweersbuien, mogelijk ook zware onweersbuien.