Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Verslag rondje Wadden 9 t/m 10 nov 2010

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 03-04-2011 22:15

Even een verlaat verslagje van een rondje Wadden. In het weekend van 9 en 10 oktober zijn we drie dagen met de boot op stap geweest. Zaterdag 9 oktober vroeg uit Lemmer vertrokken met Cees en Eelke. In één keer via Kornwerderzand en Harlingen naar Terschelling gezeild. Zondag buitenom langs Vlieland en Texel naar Oudeschild. Maandag van Oudeschild weer naar Lemmer. Het was in één woord fantastisch.

Het weer was perfect. Alle drie dagen de hele dag zon, pal oostenwind, kracht 4 à 5, alleen maandag draaide de wind naar het noordoosten en nam wat af. Voor de terugreis was dat perfect om vanuit Den Oever weer naar Lemmer te komen. Lemmer was net niet bezeild, maar met een paar slagen raakten we toch weer terug in Jachthaven De Punt.

Lemmer is een prima plek om te liggen, maar met oostenwind lijkt het wel of er eb en vloed op het IJsselmeer is. De jachthaven is met onze diepgang van 2,40m toch al ondiep, maar bij zo'n oostenwind was het peil meer dan een halve meter lager. Het viel niet mee om de jachthaven uit te modderen, maar met hulp van havenmeester Peke als trekpaard lukte het toch. Bij aankomst moesten we ook door de modder ploegen om weer bij de kant te komen. Voordeel: de kans op schade is nihil, want de modder werkt als natuurlijk stootkussen.

Overigens is het in Oudeschild ook oppassen met een diepe kiel. Een heel klein bordje op de steiger gaf aan dat de diepte bij laag water minder dan 2 meter was. 's Nachts bij laag water lagen we gewoon scheef met de kiel vast aan de grond. Ik dacht dat het een droom was, maar het was toch werkelijkheid. 's Ochtends konden we bij hoogwater gelukkig zo weer wegvaren.

We hebben fantastisch gezeild. Lange dagen gemaakt, intensief ook, omdat je constant moet opletten met getij en stroming. Een tonnetje missen kun je je ook niet permiteren. Het is prachtig varen op het wad, want lekker wat wind, maar bijna geen golven. Echt genieten. Een prachtige afsluiting van het seizoen.