Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Licht weer verwacht voor de 24 uurs

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 22-08-2016 18:45

Komende vrijdag gaat de Delta Lloyd 24 uurs Zeilrace van start. Uiteraard is het weer daarbij van groot belang. Op dit moment wijst alles er op dat het een wedstrijd wordt met weinig wind. Een complicatie is dat er ook nog onweersbuien kunnen ontstaan, maar op dit moment is het nog onduidelijk in welke mate dat het geval zal zijn.

De weersituatie op vrijdagmiddag kunnen we opmaken uit onderstaande weerkaart. Deze kaart is gebaseerd op het computermodel van het Britse UK Met. Office. Boven Nederland zien we een zwak lagedrukgebied, ten westen van Nederland ligt een koufront. De luchtdrukverdeling op deze kaart levert een zwakke tot matige wind op, 2-3 Bft uit NW-N. Achter het koufront is een zwak hogedrukgebied zichtbaar met het centrum bij de ingang van Het Kanaal. Boven Groot-Britannië ligt een rug van hogedruk tot aan Schotland.

Verdere verloop

Voor het verdere verloop kunnen we kijken naar de berekeningen van het ECMWF en het GFS. Het zwakke lagedrukgebied schuift op en vanuit het westen breidt het zwakke hogedrukgebied zich uit. Onderstaande kaarten zijn geldig voor zaterdag 00.00 UTC (02.00 uur lokale tijd). Deze ontwikkeling betekent dat de wind via het noorden verder gaat ruimen naar het noordoosten (ECMWF) tot oosten (GFS). 

Zaterdagmiddag komt er vanuit het zuidwesten langzaam een lagedrukgebied dichterbij. Op de weerkaart van het GFS voor zaterdag 12.00 UTC hieronder is het centrum op de rand van de kaart boven de Kanaaleilanden zichtbaar. Deze luchtdrukverdeling levert nog altijd een oostelijke wind op, mogelijk een beetje doorgeruimd naar OZO.

Complicatie

In deze weersituatie zit nog een complicatie, namelijk de kans op buien. Er is een mogelijkheid dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag of op zaterdag onweersbuien ontstaan. Dat zit nu niet duidelijk in de modellen, maar is wel degelijk een mogelijkheid om rekening mee te houden.

Onzekerheid

Er zitten nogal wat onzekerheden in deze weersontwikkeling. Mogelijk vertraagd de hele boel, dat zou kunnen betekenen dat de windruiming pas veel later op gang komt. Ook is de positie van het voorbijtrekkende hogedrukgebied onzeker. In de huidige ontwikkeling trekt het ten noorden van Nederland langs, het kan zomaar zo zijn dat het centrum zuidelijk van het IJsselmeer komt te liggen. Dan krijgen we geen oostenwind, maar een westelijke wind. Ook de mogelijke buien zijn op dit moment nog zeer onzeker.