Weather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at seaWeather at sea

Update 24 uurs: weinig wind, buien op za

Geplaatst door Gerrit Hiemstra op 26-08-2016 11:34

Hier is de laatste update van het weer voor de 24 uurs zeilrace. Er zijn geen grote verschillen met de voorgaande dagen, maar het is wel een gecompliceerde weersverwachting. Er trekt een front over en morgenmiddag is er kans op zware onweersbuien, vooral rond het tijdstip van de finish.

Vandaag trekt een zwak front van noordwest naar zuidoost het land op. Vervolgens stagneert het vannacht ergens boven land en trekt zaterdag weer als warmtefront naar het noorden. Op dit front zit bewolking, er kunnen buien op ontstaan en ook is het onduidelijk waar het front tot stilstand komt. Op deze weerkaart van het KNMI geldig voor 00.00 UTC vannacht ligt het front over Flevoland met het draaipunt zo'n beetje boven Almere. Boven Oost-Engeland ligt het centrum van een zwak hogedrukgebied. Op de volgende weerkaart voor 12.00 UTC ligt het front nog op vrijwel dezelfde positie, het hogedrukgebied is verder opgeschoven in noordoostelijke richting.

 

Het weer

Wat betekent dit voor het weer? Bij de start is de wind matig, 3 Bft uit het NW tot NNW. In de loop van de avond en nacht ruimt de wind naar het noorden en tegen de ochtend wordt'ie ONO. In de nacht kan de windsnelheid wat wegzakken naar 2 à 3 Bft. Zaterdag blijft de wind ONO, is aanvankelijk 3 Bft, in de middag toenemend naar 4 Bft.

Zaterdagmiddag kans op onweersbuien

Een complicatie is dat er zaterdagmiddag onweersbuien kunnen ontstaan. Dat kan al vanaf een uur of 12, maar het zwaartepunt ligt aan het eind van de middag en in de avond. Mogelijk zijn dat zware onweersbuien met de mogelijkheid van windstoten tot ruim 40 knopen! Het is nog zeer de vraag of dat gaat gebeuren, maar het is zeker een punt om morgenmiddag goed in de gaten te houden.